Blog

Algen & Mossen

Hardhout kan glibberig worden. Steen en kunststof ook. Het glad worden van hout, komt hoofdzakelijk door alg aangroei. Echter, op een haven is het loopdek niet overal glad. Er zijn delen die door hun ligging relatief ongunstig liggen. Of delen die voor algen en mossen juist heel gunstig liggen. Het is maar hoe je het bekijkt.

Mossen zijn het gelukkigst in een vochtige omgeving en in de schaduw. Op bijgaande foto zijn 3 verschillende plekken te ontdekken die dit goed weergeven. Op de linkeroever komt wel vocht, maar daar schijnt ook regelmatig het zonnetje. Daar zie je geringe sporen van bemossing of aangroei. Onder de brug komt weliswaar geen zon, maar ook geen vocht. Daar kun je gerust lopen zonder uit te glijden. Op de rechteroever is het vochtig en daar blijft het ook langer vochtig omdat de zon daar bijna niet op schijnt.

Met deze kennis op zak kun je een beter en efficiënter onderhoudsplan opstellen. De delen die hoofdzakelijk in de zon liggen, hebben minder frequent onderhoud nodig. Loop in die onderhoudsronde dan maar een keertje extra langs de plekken die op het noorden of in de schaduw liggen.

Misschien overbodig om te zeggen: niet onder hoge druk de hardhouten delen afspuiten! Composieten ook niet. Je spuit de vezels open, waardoor micro-organismen (waaronder algen en mossen) zich goed kunnen ontkiemen. Met de juiste trommelreiniger op de hogedrukreiniger of met een spuitlans onder lage druk en onder een hoek van 45 graden, kun je snel meters maken. Maar begin eens met een harde straatbezem en een emmertje warm water met een scheutje natuurazijn.

Meer Blogberichten