15/09/16

Aanlegsteiger Charterhaven Oosterdok

Nieuwe en hogere aanlegsteiger voor Charterhaven Oosterdok in Amsterdam.

De geplaatste aanlegsteiger is 240 cm breed en 129 meter lang. De vrijboordhoogte bedraagt ca. 70 cm, waardoor de steiger beter aansluit op de hoge kade van het Oosterdok. De nieuwe aanlegsteigers zullen ligplaats bieden aan flinke schepen van 20 – 35 meter lengte, zoals het Charterschip MPS Noorderzon.

Aan beide zijden van de drijvende steiger zijn palen gepositioneerd, waardoor de aanlegsteiger “opgesloten” ligt. De charterschepen liggen hoofdzakelijk aan de palen afgemeerd.

De Charterhaven Oosterdok heeft verschillende materialen overwogen, zoals staal, kunststof en aluminium. Uiteindelijk is er gekozen voor geheel hardhouten aanlegsteigers met gegalvaniseerd stalen bevestigingsmateriaal. De voornaamste reden om voor een hardhouten loopdek te kiezen ligt in het feit dat het hardhouten loopdek aanzienlijk bijdraagt aan de kracht van het steigerframe.

Het netto resterend drijfvermogen van deze verhoogde aanlegsteigers bedraagt ca. 225 Kg per vierkante meter. Voor december 2016 zullen nog een steiger van 129 meter en een steiger van 109 meter vervangen worden.

Nieuwe aanlegsteiger NEMO Science Centeraanlegsteigers krijgsman