03/10/14

Aanlegsteigers Historische Hoek

Passende aanlegsteigers

Half juni zijn de elementen aanlegsteigers in Den Oever geleverd om de Historische Hoek te realiseren. Een prachtig project van een groep vrijwilligers onder de noemer Stichting Vrienden van de Wieringer Aak. De aanlegsteigers met FSC® keurmerk, moeten een veilige plaats bieden aan 4 of 5 historische schepen.

De aanleiding voor het plaatsen van deze drijvende aanlegsteigers vond zijn oorsprong bij een uniek bootje: Het Wieringer Skuutje WR60. Dit bootje is sinds 2011 in eigendom van de Vrienden van de Wieringer Aak en wordt volledig door hen gerestaureerd. De stichting had als wens om het skuutje een veilige plaats in de haven van Den Oever te geven

Echter, binnen de mogelijkheden van de bestaande haven zou dat een probleem worden omdat het schip net te klein is om goed af te meren aan de meerpalen. Het plan werd opgevat om drijvende aanlegsteigers aan te schaffen en het skuutje onderdeel te laten worden van een 'Historische Hoek' in de haven van Den Oever. Hier zouden dan ook de Wieringer aken WR173 en WR4 een ligplaats krijgen.

De drijvende aanlegsteigers zijn op maat gemaakt en volgen de lijn van de bestaande kade. Vanwege het feit dat het water een aantal keer per jaar boven de kade uit kan komen is er gekozen voor een bevestiging van de toeloop door middel van een pen-vork verbinding. Bij hoog water tilt de aanlegsteiger de verbinding van de toeloop uit de vork, waarna bij het zakken van het water de scharnierverbinding vanzelf weer terug op zijn plaats komt.

De werkers van de Stichting hebben de prefab drijvende aanlegsteigers in Den Oever zelf gemonteerd.

Roeisteiger roeivalidatieDrijvende steigers Staverno