03/09/13

Kanosteiger van eikenhout

Kanosteiger van "wind gezaagd" eikenhout

Havenhout heeft deze zomer een drijvende kanosteiger geproduceerd, die geplaatst is bij een unieke uitkijktoren in de Kalverpolder. Vanaf de steiger stappen kanoërs gemakkelijk in en kunnen zij de hele polder doorvaren met uitzicht op de molens van de Zaanse Schans.

De Zaanse molenbouwer Bart Nieuwenhuijs kreeg de opdracht om de toren te bouwen en het terrein in te richten. De opbouw bestaat uit gigantische balken van Deens eikenhout met een dikte van 30 bij 40 cm en een lengte van maximaal twaalf meter. De toren wordt gemaakt volgens principes uit de traditionele molenbouw. Dat betekent dat er geen schroef aan te pas komt, maar dat al het hout met pengatverbindingen aan elkaar wordt verbonden.

Naar de uitkijktoren toe, is een vaste loopsteiger aangebracht met een loopdek van eikenhout. Dit eikenhout is door molen Het Jonge Schaap “wind gezaagd”. Aansluitend aan de vaste loopsteiger heeft Havenhout een drijvende kanosteiger geplaatst, waarvan het loopdek en de randbalken uit dezelfde eikenhouten delen bestaan.

De kanosteiger mocht niet breder zijn dan 100 cm, maar moest wel stabiel genoeg zijn om in en uit een kano te stappen.

Het gehele project is gemaakt onder leiding van Stichting de Zaanse Schans.

Aanlegsteiger bij The Oyster ClubAanlegsteigers Historische Hoek